Go to content Go to navigation Go to search

Vlucht uit Antwerpen · 3885 dagen geleden by Ad van den Ende

Frans Hals (ca. 1583 – 1666) geldt als één van de belangrijkste Europese schilders. Hij werkte zijn hele leven in Haarlem Hij werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en portretten.

Leven
Frans Hals is geboren in Antwerpen. In 1585 veroverden de Spanjaarden – onder de hertog van Parma – Antwerpen. Voorwaarde voor de overgave was dat degenen, die dat wilden, de stad mochten verlaten. Vader Hals en het hele gezin maakten daar gebruik van en vluchtten naar Haarlem. Daar was een bloeiende laken-industrie.

In Holland was er een gegoede burgerij die rijk was geworden door handel en scheepvaart. Zij hadden echter niet veel mogelijkheden om hun geld te beleggen Velen kozen er voor hun geld te beleggen in kunst, maar dan wel in kunst die hen aansprak: landschap, portret en het dagelijks leven.
Door de grote toeloop van mensen uit Vlaanderen konden de boeren goede prijzen maken voor hun producten.De mogelijkheden om hun geld te beleggen waren ook voor hen echter niet groot; zij konden er bijvoorbeeld geen land bij kopen. Ook zij gingen er toe over om geld te beleggen in kunst.

In 1640 bezocht de Engelsman Peter Mundy Amsterdam. Hij was verbaasd dat zoveel mensen dure schilderijen in huis hadden hangen, ‘vooral in de voorkamer’. Hij zag dat bakkers en slagers ze in hun winkel hadden hangen. Zelfs smeden hingen schilderijen in hun smidse, en schoenlappers in hun werkplaats.

Door de grote toestroom uit het zuiden was er onvoldoende werkgelegenheid. Omdat er in de kunst geld viel te verdienen kozen duizenden voor het schildersvak. Frans Hals had vijftien kinderen: vier of vijf zonen heeft hij tot schilder opgeleid. Hij had ook twee broers die schilder waren.

Schilderij van Dirck Hals, een broer van Frans

Terug