Go to content Go to navigation Go to search

Les 6 Theseus · 6169 dagen geleden by Ad van den Ende

6A Voedsel voor de Minotaurus

De Atheense burgers sturen zeven jonge mannen en zeven meisjes naar Kreta. De jongemannen en de meisjes zijn Atheense kinderen.
Kreta is een groot eiland. Daar is Minos de heerser.

Minos heeft een labyrint. Het labyrint verschaft vele gevaren, want daarin zijn veel bochten, door de bochten vindt niemand de uitgang. Daar wonen geen mensen, maar de Minotaurus woont er. De Minotaurus is een verschrikkelijk dier; want voor de helft is het een mens, voor de (andere) helft een stier.

Waarom sturen de Atheners de kinderen naar Kreta? De jongemannen en de meisjes zijn voedsel. Want de Minotaurus eet alleen mensen.

6B Ontvangst op Kreta

Theseus en de jonge kinderen verlaten Athene. Ze hebben een schip en varen naar Kreta; vanwege het grote verdriet heeft het schip zwarte zeilen. Na lange tijd komen ze in Kreta aan.

Minos en zijn echtgenote wonen in een mooi paleis. Daar woont ook hun dochter; deze dochter is Ariadne. Theseus is een mooie en sterke jongeman; daarom bewondert Ariadne hem.

Eerst ontvangen Minos en zijn vrouw de vreemdelingen. Daarna brengen zij de jonge Atheners echter naar de gevangenis, en bewaken zij hen.
’s Nachts komt Ariadne echter naar de gevangenis toe en stiekem roept zij Theseus; want zij houdt van Theseus en wil hem redden.

Ariadne zegt daarom tegen de kinderen en tegen Theseus: ‘Als jij, Theseus, mij meeneemt naar het mooie Athene en huwt, wil ik jou en de kinderen redden.’ Theseus gaat akkoord en Ariadne is blij.

Volgende
Terug