Go to content Go to navigation Go to search

Kameroen · 6386 dagen geleden by Ad van den Ende

De republiek Kameroen, gelegen aan de Golf van Guinée, heeft een oppervlakte van 294.000 vierkante kilometer, en een geschatte bevolking (juni 1983) van 9,6 miljoen, waarvan 53 procent toen jonger was dan twintig. (In maart 1987 was een geschatte 60 procent jonger dan zestien.)

In 1984-85 was het inkomen per hoofd 820 dollar en de inflatie 10 procent. Dat betekent dat Kameroen verreweg de op één na rijkste staat is in Centraal Afrika. Alleen Congo ligt voor, met 1.230 dollar. Burundi (240 dollar) en Zaire (170 dollar) zijn “normaler”. Dit zijn allemaal cijfers van de wereldbank, en betekenen misschien niet zo veel wanneer je in Centraal Afrika woont.

Gedurende de afgelopen tien jaar is olie Kameroens meest waardevolle product geweest. De andere hoofd-producten zijn: koffie, cacao, bananen, palmpitten, katoen, rubber, hout, aluminium en tabak. In 1984 was de export naar Groot-Brittannië 132,5 miljoen pond waard, met inbegrip van 122 miljoen pond voor olie. De import vanuit Brittannië, ter waarde van 23,3 miljoen pond, omvatte drank, chemicaliën, gespecialiseerde machines en voertuigen.

De officiële talen in Kameroen zijn Frans en Engels; over heel haar gebied worden zo’n 300 Afrikaanse talen gesproken. Op godsdienstig gebied is de bevolking ongeveer gelijk verdeeld tussen Islam, Christendom en traditionele godsdiensten – dat wil zeggen, wat bekend stond als “heidens” in tijden dat men minder zwaar tilde aan politiek correct woordgebruik.

De vorm van bestuur wordt officieel omschreven als een “Eenpartijstaat”, onder leiding van een president, met “een één-kamer volksvertegenwoordiging”. Onofficieel staat Kameroen algemeen bekend als een – meestentijds gematigde – dictatuur. Het land is verdeeld in tien provincies, een-en-veertig districten en talrijke onder-districten. Het heeft aan de Golf van Guinée een kustlijn van ruim driehonderd kilometer en de plaatselijke tijd is Gemiddelde Greenwichtijd plus één.

Volgende
Terug