Go to content Go to navigation Go to search

Tiepolo en Goya · Mar 25, 08:10 PM by Ad van den Ende

Tiepolo

Wikipedia over Tiepolo

Salomons oordeel

Koning Salomon, zoon van David, was een wijze koning. Op een dag kwamen er twee prostituées naar hem toe. Zij hadden op dezelfde dag een kind gekregen, maar het ene kind was gestorven. Dat zou diens moeder gewisseld hebben voor het levende kind, zei een van de vrouwen. Maar de andere vrouw ontkende dat. Koning Salomon liet een zwaard brengen. “Jullie zullen allebei een half kind krijgen”, zei hij, en hij zwaaide met zijn zwaard. Een van de vrouwen vond dat een goed idee, maar de andere vrouw begon te huilen en zei: “Geef het dan maar aan haar!” Waarop Salomon tegen haar zei: “U bent de moeder van het levende kind!” en hij gaf het aan haar.
Dit schilderij behoort tot Tiepolo’s eerste grote fresco-cyclus. 1727 – 1728

Het feestmaal van Cleopatra 1743 – 1744

Deze maaltijd bood Cleopatra aan Marcus Aurelius aan, en zij pochte dat niemand anders zo’n dure maaltijd aan kon bieden. Daarop loste zij haar dure paarlemoeren oorbel op in haar wijn en dronk die op.
Dit schilderij lijkt op het werk van zijn grote voorganger Paolo Veronese. Hij wedijverde met hem op het gebied van vindingrijkheid en grootsheid van uitvoering.

Het martelaarschap van Sint Agatha 1745 – 1750

Agatha was een christenvrouw in Sicilië. Een niet-christelijke Romeinse ambtenaar werd verliefd op haar. Toen ze daar niet op in ging werd ze gemarteld.

Amerika 1752 – 1753

Dit schilderde Tiepolo. 18 meter breed, voor Die Residenz te Wurzburg. Dit was de voorsteling van een van de vier werelddelen.

Europa 1752 – 1753

Jonge vrouw met een mandoline
1758 – 1760

Goya

Wikipedia over Goya

De naakte Maya

De geklede Maya
1800 – 1805
Dit was een pendant van de naakte Maya, en misschien wel de meest verleidelijke uitvoering.
Zij was waarschijnlijk de hertogin van Alba, een van de mooiste vrouwen van haar tijd.

Doña Isabel de Porcel

Zij schittert in een roze satijnen jurk en en zwarte kanten zwarte mantilla.

De Kolos 1808 – 1812

Een grote kolos rijst op boven een grote groep vuchtende mensen.De soldaten van Napoleon waren Spanje binnen gevallen. Duizenden mensen waren op de vlucht.

De derde mei 1808 1814
Op de tweede mei 1808 waren de Spanjaarden in opstand gekomen. Een dag later namen Napokeons soldaten op gruwelijke wijze wraak. De man in het midden spreidt zijn handen in wanhoop, als een gebaar van martelaarschap.
Dacht Picasso aan dit schilderij toen hij zijn Guernica schilderde?

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.