Go to content Go to navigation Go to search

Constable en Bonheur · Apr 12, 06:52 PM by Ad van den Ende

John Constable 1776 – 1837

John Constable was een Engelse landschapsschilder. Hij was vooral geïnteresseerd in lichteffecten en wolkenluchten. Hierbij haalde hij inspiratie uit de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw, met name bij Jacob van Ruysdael. Hij probeerde de natuur zo waarheidsgetrouw mogelijk af te beelden. Later in zijn carrière ging hij in de open lucht schilderen. Zijn weergave van de natuur zorgt ervoor dat hij wordt gezien als een belangrijke voorloper van het Realisme. Constable rebelleerde tegen de opvatting die kunstenaars leerde hun verbeelding te gebruiken om hun schilderijen te maken in plaats van naar de natuur zelf te kijken. (Bron: Wikipedia)

De hooiwagen

Boerderij in het dal
1820

Delham sluis en molen

Heide bij Hampstead

Rosa Bonheur 1822 – 1899

Rosa Bonheur, George Sand en Sara Bernhardt worden beschouwd als voorlopers van het feminisme. Rosa Bonheur werd in 1859 als eerste vrouw bevorderd tot Officier in het Legioen van Eer. Zij verwierf internationale faam.
Haar vader bracht haar al jong liefde bij voor de natuur, en met name voor dieren. Zij hield bij haar huis veel dieren en bestudeerde ze. Zij schilderde veel dieren. De natuur gaf zij weer zoals ze hem waarnam.

Leeuwengezin

Knuffelende leeuwen

De paardenjaarmarkt

Herder met kudde

Gemzen

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.