Go to content Go to navigation Go to search

Griekse schilderkunst · Mar 20, 08:28 PM by Ad van den Ende

De Europese beschaving vind haar wortels in de kunst en cultuur van het oude Griekenland.
De kunst van Oud Griekenland wordt stilistisch gewoonlijk verdeeld in vier periodes: de Geometrische, Archaïsche, Klassieke en Hellenistische periode.

De Geometrische periode duurt van 1050 v.Chr. tot ongeveer 720 v.Chr. De periode dankt zijn naam aan de decoratie van het Grieks aardewerk, het materiaal dat het best bewaard is gebleven.
De Geometrische periode begint met rijk versierd aardewerk.

De kenmerkende decoratieve motieven zijn banden met meanders en andere geometrische vormen, terwijl vanaf ongeveer 775 v.Chr. de menselijke figuur en enkele dieren (voornamelijk paarden) hun intrede doen.

De Archaïsche periode duurt van 720 v.Chr. tot 480 v.Chr. Deze lange periode kenmerkt zich door de ontwikkeling naar een eigen, Griekse beeldtaal met een steeds grotere natuurgetrouwheid.

Achilles en Ajax spelen een bordspel (zwartfigurig)

Het offer van Polyxena

De dood van Priamus, de koning van Troje, en zijn kleinzoon Astyanax, de zoon van Hector

Achilles doodt Penthesilea

Helana en Andromache

Klassieke periode (480 – 323 v.c.)

De schilder Ganymedes
ca. 500-490 v.C.

In de Archaïsche kunst werd een figuur frontaal of in zijaanzicht werd weergegeven; de Klassieke kunst kende deze beperkingen niet. Daardoor worden de figuren levensechter uitgebeeld.

Achilles doodt Hektor

Menelaos ontmoet zijn vrouw Helena, na de val van Troje. Hij was van plan haar te doden, maar als hij haar ziet wordt hij op slag weer verliefd op haar en laat hij zijn zwaard uit zijn handen vallen.

Briseis, de oorlogsbuit van Achilles, wordt hem ontnomen.

Achilles krijgt nieuwe wapens, nadat zijn vriend ze in de strijd had verloren.

De godin ‘Twist’ wordt niet uitgenodigd voor een godenvergadering. Uit wraak gooit zij een appel in deze vergadering en roept: “Voor de mooiste”! Drie vrouwen dingen mee. De Trojaanse prins Paris moet kiezen. Hij kiest de godin die hem de mooiste vrouw van de wereld (Helena) belooft.

Helana en Paris ontmoeten elkaar. Helena laat zich schaken. De Trojaanse oorlog kan beginnen.

Het huwelijk van Paris

Odysseus is (naakt) aan land gespoeld en ontmoet de mooie prinses Nausikaa. Zij geeft hem te eten en kleren en wijst hwm de weg naar het paleis van haar vader, de koning van de Faiaken.

De beroemdste Griekse schilder was Apelles. Sommige schilders volgden Apelles ook daadwerkelijk na door de meer uitvoerige beschrijvingen van zijn werken na te schilderen. Bekend is bijvoorbeeld “De Geboorte van Venus” van Botticelli, die een reconstructie is van de “Venus Anadyomene”, die beschreven was door Philostratus.
De Geboorte van Venus

De dood van Alexander de Grote (323 v.Chr.) wordt gezien als de overgang van de Klassieke naar de Hellenistische periode (tot 27 v.Chr.). In de hellenistische kunst kende de Oud-Griekse kunst haar hoogtepunt.

Artemis Ephesia
Artemis was de beschermgodin van Ephesia.

Egyptische schilderkunst

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.