VLAAMSE PRIMITIEVEN · Apr 2, 11:28 AM by Ad van den Ende
Kenmerken van de Vlaamse Primitieven
Gebruik van olieverf
In de achtste eeuw paste men de olieverfschilderkunst al toe, maar Jan van Eyck heeft deze kunst sterk verbeterd. De monnik Theofilus raadde hem aan witte vernis uit Brugge te combineren met lijnzaadolie en enkele andere ingrediënten.
Door verschillende doorschijnende laagjes verf op elkaar te leggen, verkreeg Van Eyck een rijke detaillering en dieptewerking, en verrassende lichteffecten of weerkaatsingen.
Geïdealiseerde open landschappen
Religieuze voorstellingen werden traditioneel tegen een vlakke gouden achtergrond geplaatst. Deze wordt nu vervangen door open landschappen, kerk- of woninginterieurs, met stadsgezichten of landelijke streken.
Aandachtige natuurwaarneming
Er is sprake van een aandachtige analytische natuurwaarneming, met een sterke aandacht voor het detail. De kunstenaar observeert de natuur zodanig dat deze bijna tastbaar wordt voor de toeschouwer.
In Italië wist men diepte te bereiken door het lineair perspectief; de Vlaamse primitieven waren zich bewust van het atmosferisch perspectief en pasten dat toe. Hierbij bracht men vooral door het gebruik van kleur een indruk van diepte in het schilderij.
De effecten van afstand op de kleuren in een landschap zijn:
Een afnemen van het contrast; daardoor worden details minder goed waargenomen
Blauwkleuring van donkere partijen
Ineenvloeien van de kleuren van de achtergrond.
Op dit artikel kan niet gereageerd worden.
Broederlam, Campin, Van Eyck Gentile da Fabriano, Masolino da Panicale