Go to content Go to navigation Go to search

Masereel: zijn jeugd · Mar 7, 09:53 PM by Ad van den Ende

De familie Masereel woonde in Gent, en bracht de jaarlijkse vakantie door aan zee. Daar kwam de jonge Frans in aanraking met vissers. De jaarlijkse uitstapjes naar zee maakten een onuitwisbare indruk op hem.
In 1929 maakte hij een serie houtsnedes, “Landschappen en stemmingen”, waarin hij veel van zijn jeugdherinneringen verwerkte.

Hij liet zich inschrijven voor de opleiding voor typografen van de Gentse “School van het boek”. Hier kwam hij in aanraking met mensen die minder welgesteld waren – de meeste leerlingen kwamen uit het gewone volk – , en leerde hij het harde leven van de arbeiders kennen, en de ellende in de sloppenwijken. Hij zwierf hij door de talloze sloppenwijken van Gent, waar de arbeiders en arbeidsters na werkdagen van twaalf tot veertien uur lagen te “snorken als beesten op een zak gras”.

Frans laat zich ook inschrijven voor een tekencursus van de Gentse “Academie voor Schoone kunsten”. Hij is weg van “Steinlen, Forain, Jean Veber, van de artiesten die de sukkels verdedigen en de onderdrukkers toebijten”.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.