Rembrandt 1606 - 1669 · Mar 9, 10:15 AM by Ad van den Ende
Een blinde draailierspeler met familie ontvangt een aalmoes 1648
We zien een oude man die een munt geeft aan een arm gezin, dat met een draailier langs de weg gaat. De man is waarschijnlijk blind; de vrouw neemt het muntje in ontvangst.
Vóór 1648 maakte Rembrandt etsen van afzonderlijke bedelaars. Dit is de eerste keer dat hij een groep etst. Hij doet dat uit het hoofd. Hij werkt de details nauwkeurig uit. Wel laat hij de rechterkant leeg. Zo wordt de aandacht niet afgeleid van dit groepje. En zo ontstaat een evenwicht met de donkere partij links.
Bruggetje bij buitenplaats Klein-Kostverloren met gezicht op Ouderkerk aan de Amstel
Deze ets is snel, in losse lijnen geschetst. We zien een bruggetje met twee mannen er op, links bomen en rechts een boot. Bomen en boot houden elkaar in evenwicht. In de verte zien we de kerktoren van Ouderkerk. Het weiland achter het bruggetje ligt lager, zodat we meteen de bomen in de verte zien. ‘Met deze abrupte overgang van voorgrond naar verte en de lage horizon onder een wolkeloze hemel trof Rembrandt de karakteristieken van het vlakke Hollandse polderlandschap.’ (Epko Runia)
Rembrandt maakte vaak studies van vrouwen die naakt voor hem poseerden. Hij maakte ze niet mooier dan ze waren. Hij zorgde wel voor een goede belichting. Door het licht rechts komt de figuur goed uit tegen de achtergrond. De schaduwen links accentueren de lichaamsvormen.
Het verzamelen van exotische schelpen was in de 17de eeuw een populaire bezigheid die ook Rembrandts interesse had. Hij bezat een collectie naturalia, waaronder deze gemarmerde kegelschelp, die destijds ‘hertshoorn’ werd genoemd. Met grote zorgvuldigheid bracht hij de vorm en kleurpatronen op de koperplaat over. Overigens is de schelp in spiegelbeeld weergegeven. (Rijksmuseum)
Portret van Arnold Tholinx 1654-1658
Arnold Tholinx, een bekende arts in Amsterdam, was een zwager van Jan Six, met wie Rembrandt bevriend was. Dat verklaart misschien hoe de kunstenaar deze portretopdracht kreeg. De voorstelling is vlot maar trefzeker uitgewerkt met ets en droge naald en benadrukt Tholinx’s geleerdheid. Hij zit aan tafel en kijkt op van zijn boek, de leesbril nog in de hand. (Rijksmuseum)
De drie kruisen 1653 1653
Deze kruisiging maakte Rembrandt met een droge naald, waardoor de lijnen een rafelige, fluwelige indruk maken. Hij toont de reacties van de talrijke figuren rond het kruis en concentreert de aandacht op Christus door schaduw aan te brengen in de zijkanten van de compositie. Het kostbare perkament waarop de prent is afgedrukt, geeft de voorstelling een warme gloed. (Rijksmuseum)
Verkondiging aan de herders 1634
Op dit artikel kan niet gereageerd worden.
Verlokkingen van Italië 1620 – 1680 Experimenten van Segers (1620 – 1630)