Go to content Go to navigation Go to search

El Greco 1541 - 1614 · Feb 21, 11:14 AM by Ad van den Ende

El Greco is geboren in Kreta, vandaar zijn naam: de Griek.
“In 1577 vestigde El Greco zich in het Spaanse Toledo, waar hij tot aan zijn dood zou blijven wonen. Hij vertaalde er de fanatiek Katholieke geest van het toenmalige Spanje in een grote reeks kerkschilderijen met gedeformeerde hoofden en lichamen, in extatische houdingen. Ze vormden voor hem een anti-naturalistisch middel om emoties en stemmingen uit te beelden, een methode die hij ontleende aan het maniërisme waarmee hij in Italië kennis had gemaakt.” Wikiwand

Jongen met kaars ca 1575

Waarschijnlijk is het een illustratie bij een spreuk met een morele betekenis.

Maria’s Hemelvaart 1577

Dit is een van zijn belangrijkste werken. Maria’s Hemelvaart berust op de overtuiging van de christenen dat Jezus er voor gezorgd heeft dat zijn moeder in de hemel opgenomen zou worden, zonder eerst in het vagevuur te moeten boeten.

De begrafenis van graaf Orgaz 1586 – 1588

De graaf had veel schenkingen gedaan aan de kerk van Santo Tomé. Als dank zouden de heilige Stefanus en Augustinus (links onder) hem naar de hemel hebben gedragen. De gebruikelijke ruimtewerking ontbreekt. Mensen en hemelse figuren komen samen in een schone harmonie.

De kruisiging van Christus ca 1590 – 1600

De gekruisigde Christus wordt hier omgeven door zijn moeder, Maria, door de apostel Johannes en (onder het kruis) door Maria van Magdala. Zij en twee engelen vangen het bloed van Jezus op.

Sint Maarten en de bedelaar 1597 – 1599

Sint Maarten was een Romeinse soldaat van wie verteld werd dat hij eens aan een bedelaar de helft van zijn mantel had gegeven. Hij werd bisschop van Tours, en uiteindelijk de patroonheilige van Frankrijk.

Kardinaal Fernando c 1600 – 1601

Van hem wordt verteld dat hij de leider was van de inquisitie, het instituut dat onderzocht of mensen wel gelovige christenen waren; zo niet, dan werden ze afgrijselijk gemarteld.

Laocoön ca 1610 -1614

De Grieken konden maar niet winnen van Troje. Toen bedachten ze een list: ze bouwden een groot paard waarin soldaten konden zitten. De priester Laocoön waarschuwde de Trojanen om het paard niet binnen de stad te trekken. De god Apollo steunde de Grieken en stuurde twee slangen op Laocoön en zijn twee zonen af. Rond 1500 werd in Rome een schitterende beeldengroep gevonden die rond 300 voor christus is gemaakt: de Laocoöngroep
Tijdens zijn verblijf in Rome heeft El Greco deze beeldengroep ongetwijfeld gezien.

De aanbidding van de herders 1612 – 1614

Een meeslepend werk. De oude herder die voor moeder en kind knielt is waarschijnlijk een zelfportret.

Gezicht op Toledo

We zien Toledo tegen de achtergrond van een dreigende onweerslucht. Door de kathedraal en het Alcazar naar voren te halen benadrukte El Greco het belang van de stad als centrum van het christendom en de monarchie in een tijd van verval.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.