Consoles Oudegracht, even nummers · 6604 dagen geleden by Ad van den Ende
Oude Gracht 112, achter hoofdpostkantoor
De heilige Caecilia wordt afgebeeld als de beschermheilige van de kerkmuziek. Zij speelt op haar klavier. De kloosterzusters zingen met haar, terwijl ze in de koorbanken geknield liggen. Het geheel roept een gewijde sfeer op.
Het Caeciliaklooster lag tussen de Neude en de Oudegracht. Het was in 1397 door een aantal begijnen gesticht voor vrouwen die naar de regel van de derde orde van Sint Franciscus wilden leven. Het heeft tot 1647 die functie kunnen vervullen. Toen werd het door de stad geconfisceerd.
Gebeeldhouwd door Groeneveld
De Keizer. Oudegracht 120
Bürgi
De Blauwe Haan. Oudegracht 132
De huisnaam “Haan” komt vaak voor, en meestal wordt er een kleur bij vermeld. Er is een rode, witte, blauwe en een vergulde haan.
Hier zien we een gevecht tussen twee hanen. De ene haan valt aan, de andere probeert de stoot te ontwijken.
Gebeeldhouwd door Bürgi.
Neptunus. Oudegracht 136
Bürgi
De Vier Heemskinderen. Oudegracht 158
Adelaert, Reinout, Ritsaert en Writsaert, de vier heemskinderen, waren zonen van een zuster van Karel de Grote, Aye, en haar man Haymijn van Ardennen. Reinout kreeg ruzie met Lodewijk, de zoon van Karel de Grote, en doodde hem. Voor straf werden de vier broers uit Frankrijk verbannen.
Hier zien we hen ten strijde trekken op het ros Beyaert. Dat was zo sterk dat het hen alle vier kon dragen. Met z’n vieren op het ros Beyaert waren zij velen de baas.
Gebeeldhouwd door Bürgi.
Het Lam. Oudegracht 196
Bürgi
De boer draagt het lam, dat verdwaald was, terug naar de stal. Hij is moe, maar verheugd dat hij het lam weer gevonden heeft. In de binnenstad zijn veel huizen die de naam ‘Lam’ dragen. Ook was er ooit, aan het huis Oudegracht 395 een uithangbord bevestigd met de tekst: ‘De goede, getrouwe Harder’.
Het Gulden Vlies. Oudegracht 202
Bürgi
De Pottenbakkers. Oudegracht 210
Esenkbrink
De Blauwe Baratten. Oudegracht 214
Esenkbrink
De Vijgeton. Oudegracht 226
Bürgi
De Zeemeermin. Oudegracht 230a
Bürgi
De Gecroonde Cnoop. Oudegracht 234
Bürgi
De Meermin. Oudegracht 240
Bürgi
Den Engel. Oudegracht 252
Bürgi
De Arend. Oudegracht 258
Esenbrink
De Bock. Oudegracht 268
Bürgi
De Witte Leeuw. Oudegracht 272
Esenbrink
De Roode Beer. Oudegracht 284
Bürgi
De Witte Lely. Oudegracht 294
Bürgi
Bij de huisnaam ‘De Lelie’ dacht de kunstenaar kennelijk aan een mooi meisje, zo blank als een lelie. Door er de Florentijnse lelie aan toe te voegen wilde hij het tafereel kennelijk in Florence plaatsen.