Go to content Go to navigation Go to search

Bronzino en Tintoretto · Feb 21, 08:59 PM by Ad van den Ende

Agnolo Bronzino 1503 – 1572

Hij wordt beschouwd als een van de grootste en meest verfijnde maniëristen.. Hij was een leerling van Pontormo. Hij schilderde portretten met de precisie van een bekwaam tekenaar.

Een dame met een hond ca 1530

Bronzino benadrukt hier de sociale status van het model. Dat karakteriseert zijn werk.

Ugolino Martelli ca 1535

De contouren van de figuur zijn scherp weergegeven; dat is ook gebeurd met het bouwkundig perspectief. Martelli’s hand rust op de Ilias van Homerus. Zo wordt aangegeven dat hij een schrijver was.

Venus ontwapent Cupido ca. 1545

Dit is het toppunt van hoofse verfijning, passend bij een geschenk van Cosimo de’ Medici aan koning Frans I van Frankrijk. De bleke huid contrasteert fraai met de luxueuze stoffen.
We zien het summum van liefde (Venus en Cupido kussen elkaar heel sensueel), maar tegelijk ook welke kwalijke gevolgen de liefde kan hebben. Venus houdt in haar hand een appel: een verwijzing naar de appel die de godin “Twist” in de vergadering goden wierp met het opschrift: “Voor de mooiste”. De Trojaanse prins Paris besloot dat die godin het mooiste was die hem de mooiste vrouw beloofde. Dat was Helena, maar zij was al getrouwd met de Griekse vorst Menelaos. Toen Paris haar schaakte brak de oorlog met Troje uit. Cupido kust zijn moeder, maar trapt tegelijk de vredesduif dood. Venus tracht Cupido zijn wapens te ontnemen. Rechts komt een kind vrolijk toelopen met een handvol bloemblaadjes, maar hij trapt in een doorn die zijn voet doorboort. Links zien we het hoofd van een man die wanhopig is: van liefdesverdriet?

De kruisafneming ca. 1545

Drama was niet Bronzino’s sterkste punt. Op het lichaam van Christus zien we geen wonden. En de putti dartelen wel erg vrolijk rond met de instrumenten van Christis’ lijden.

Eleonora van Toledo en haar zoon

Deze afbeelding is een van de grootste meesterwerken van de formele portretkunst. Moeder en kind zijn wel heel afstandelijk weergegeven.

Bia di Cosimo de’ Medici ca. 1542

Zij was een onwettig kind; toch werd zij beschreven als “de verrukking van het hof”. Ondanks het formele van dit portret heeft Bronzino de charme van Bia uitstekend weergegeven.

De heilige familie ca. 1550

Links zien we de heilige Anna, de moeder van Maria. Naast Maria zien we Jozef.
Rechts onder zien we Johannes de Doper als kind. Jezus houdt een goudvink in zijn rechterhand als symbool van zijn lijden. ca. 1550

De wederopstanding van Christus ca. 1552

Dit was Bronzino’s eerste staatsopdracht voor een altaarstuk. Het laat duidelijk Bronzino’s bewondering zien voor Michelangelo’s laatste oordeel.

Michelangelo’s laatste oordeel

Portret van een jongeman ca. 1550 – 1555

Dit portret brengt een aantal van Bronzino’s favoriete motieven bij elkaar: een donkere figuur, strakke contouren, een heldere achtergrond, en het lijkt of het model gestoord is bij het lezen.

Laura Battiferri ca.1560

Zij was een dichteres en wisselde vaak gedichten met Bronzino. Dit is een heel persoonlijk schilderij van haar: de zeer individuele karakterisering is heel ongewoon voor Bronzino.

Tintoretto 1518 – 1594

Portret van een man ca.1533

Dit is een van de beste vroege portretten van Tintoretto. Hij heeft hier een gevoelig beeld gecreëerd van een man in de kracht van zijn leven.

Sint Joris en de draak ca. 1560

Anders dan gebruikelijk was plaatst Tintoretto niet Sint Joris maar de prinses op de voorgrond. Zij rent weg en lijkt tegelijkertijd te knielen.

De kruisiging van Christus 1565

Tintoretto toont hier een groot gevoel voor drama. De criticus John Ruskin vod het “boven alle lof verheven”.

De Hemelvaart van Christus 1575 – 1577

De gedraaide houdingen van de engelen tonen het virtuoze vakmanschap van Tintoretto.

Bacchus en Ariadne

Als straf voor hun nederlaag moesten de inwoners van Athene regelmatig jongens en meisjes naar Kreta sturen, waar ze door de stier Minotaurus werden opgegeten. De Atheense koningszoon Theseus ging een keer met een groep mee, en de dochter van koning Minos, Ariadne, gaf hem een draad mee om uit het labyrinth te komen. Theseus doodde de Minotaurus, en nam Ariadne mee en beloofde met haar te trouwen. Maar dat deed hij niet. Toen ontfermde de god van de wijn, Bacchus, zich over haar en trouwde hij haar.

De slag aan de Taro 1578 – 1579

Dit schilderij verheerlijkt de heldendaden van Gonzaga’s voorouders.

Het Laatste Avondmaal
1592-1594

Dit schilderij voltooide Tintoretto in het jaar van zijn dood

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.