Go to content Go to navigation Go to search

Delacroix · Apr 2, 08:48 PM by Ad van den Ende

Eugène Delacroix 1798 – 1863

Wikipedia over Delacroix (ingekort): Hij wordt gezien als de belangrijkste Franse kunstschilder van de romantiek (vandaar dat hij ook weleens “Le prince des romantiques” genoemd wordt), naast de jong gestorven Théodore Géricault. Hij wordt ook wel een “literair schilder” genoemd (onder meer door Baudelaire) omdat hij zijn thema’s vaak ontleende aan schrijvers als Shakespeare (Hamlet et Horatio au cimetière) en Dante (Barque de Dante).

De bark van Dante 1822

Dit is een scène uit Dantes Inferno. Dante (met muts) en Vergilius (met mantel) worden over het water vervoerd naar de helse stad Dis. Verdoemden kronkelen wanhopig in het water rond de boot.

Het bloedbad van Chios 1824

Hier zien we Griekse slachtoffers in de bloedige oorlog tssen de Grieken en de Turken.

De executie van Doge Marino Faliero 1826

Deze Doge had meegedaan aan een samenzwering om de republiek omver te werpen. Delacroix was waarschijnlijk gefascineerd door de middeleeuwse achtergrond en de weelderige Venetiaanse kleding.

1830

Delacroix had zelf niet deelgenomen aan de gevechten rond de juli revolutie van 1880. Om dat goed te maken schilderde hij dit.

De joodse bruiloft in Marokko 1837 – 1841

In 1832 was Delacroix in Tanger. Daar maakte hij, toen hij een joodse bruiloft bezocht, waterverfschetsen van de dansende joodse bruid. Enkele jaren later schilderde hij de bruid, de binnenplaats, de gasten en de muzikanten.

De storm op het meer van Tiberias

Jezus beveelt de wind te gaan liggen.

Paarden komen uit de zee 1860

Dit schilderij doet denken aan de reis van Delacroix naar Noord-Afrika.

Kleurendriehoek

Delacroix vergrootte de intensiteit van zijn schilderijen door de drie primaire kleuren (rood, blauw en geel) naast hun complementaire kleuren te plaatsen. De complementaire kleur van rood is een mengsel van blauw en geel (groen). Van blauw is de complementaire kleur een mengsel van rood en geel (oranje). Van geel is de complementaire kleur een mengsel van rood en blauw (paars).
Vincent van Gogh was sterk geïnteresseerd in deze kleurentheorie.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.