Go to content Go to navigation Go to search

Korte levensbeschrijving · 6575 dagen geleden by Ad van den Ende

Dervla Murphy

Dervla Murphy is 28 november 1931 geboren in Ierland, in het graafschap Waterford.
In 1963 vertrok zij in een hevige sneeuwstorm richting India. In Joegoslavië hield zij er mee op brieven naar huis te sturen en begon zij een dagboek bij te houden. Dit werd haar eerste boek: “In volle vaart: op de fiets van Ierland naar India”. Daarin beschrijft zij haar avontuurlijke reis door Perzië, Pakistan en Afghanistan. Zij genoot vooral van Afghanistan, en schreef er vol liefde over.

In de veertig jaar daarna heft zij gereisd door Afrika, de Balkan, Tibet, Siberië en Zuid-Amerika. Zij schreef ere en groot aantal boeken over. Zij reist meestal alleen, of samen met haar dochter Rachel.

Dervla Murphy bereidt haar reizen nauwgezet voor. Zij geeft uitstekende samenvattingen van hetgeen in de literatuur over bepaalde gebieden te vinden is. Zij dringt telkens diep in de binnenlanden door van de gebieden waar zij – te voet of met de fiets – doorheen reist, en voert gesprekken met “hoog en laag”. Door de weergave daarvan geeft zij een goed beeld van de omstandigheden waarin mensen leven, van hun opvattingen, en van de oorzaken tengevolge waarvan vooruitgang stagneert. Zij schreef ook een boek over rassenbetrekkingen in Engeland.

In het Nederlandse taalgebied is zij – ten onrechte – weinig bekend. Er is slechts één boek van haar vertaald: “Eight feet in the Andes”: “Voettocht door de Andes”, verschenen bij uitgeverij Van Veen.
Zij schrijft geestig, maar wel in een “weerbarstig” Engels. Dat leest niet gemakkelijk. Ik vermoed dat dit de reden is dat zij in het Nederlandse taalgebied weinig gelezen wordt, en dat men niet staat te trappelen om haar boeken te vertalen.

Ik werk nu aan de vertaling van “Cameroon with Egbert”; ik heb zelf ooit in Kameroen gereisd, vandaar. Deze vertaling publiceer ik –met toestemming van Dervla Murphy- op deze website.
Via deze site, en door lezingen over haar reis door Kameroen te geven, hoop ik in Nederland en Vlaanderen meer belangstelling voor haar werk te wekken.
De oplossing van cultuur-, rassen- en geloofstegenstellingen wordt een van de grote mondiale vraagstukken van de komende decennia. Ook Dervla Murphy biedt voor deze tegenstellingen geen kant- en klare oplossing. Wel kan zij het inzicht vergroten in de achtergronden die een rol spelen.

Ad van den Ende.
Ik ben via e-mail bereikbaar.

Volgende
Terug