Go to content Go to navigation Go to search

Les 4 Gevaarlijke opdrachten · 6103 dagen geleden by Ad van den Ende

4A Herakles en de slang

Herakles gaat naar Lerna. Daar huist een grote slang. De slang is een verschrikkelijk dier. Het verschrikkelijke dier veroorzaakt veel angst. Want hij verwoest de streek. De slang is groot en vreeswekkend. Want hij heeft niet één kop, maar (hij heeft er) negen.

Herakles zoekt de verschrikkelijke slang. Tenslotte vindt hij de slang. En dan schiet Herakles een lange pijl af. Vervolgens pakt hij de grote slang en houdt hij hem stevig vast. Eén kop slaat hij er af, maar hij bereikt er niets mee. Want er groeit een nieuwe kop aan. Op die manier weet Herakles zich geen raad.

4B De slang krijgt hulp

De slang heeft een helper. De helper is angstaanjagend. Want de helper is een grote kreeft. De grote kreeft pakt Herakles: hij bijt hem in zijn scheenbeen.

Wat doet Herakles nu? Eeerst doodt hij de grote kreeft, vervolgens roept hij ook zelf een helper; de helper is Jolaos; Jolaos is zijn vriend.

4C Een onsterfelijke kop

Herakles slaat de nieuwe kop er af. Jolaos brandt de wond dicht (letterlijk: uit). Waarom doet Jolaos dat? Zo kan er geen andere kop groeien.

Vervolgens slaat Herakles elke kop er af. Jolaos brandt elke wond dicht. Tenslotte is er nog één kop over. Waarom is dat ene hoofd nog over? Het is niet sterfelijk. Tenslotte slaat Herakles de overgebleven kop er af en begraaft het terstond. Een grote rots verbergt de verschrikkelijke kop.

Volgende
Terug