Go to content Go to navigation Go to search

Masereel: de wereld in · Mar 8, 11:57 AM by Ad van den Ende

In 1911 gaat hij naar Parijs, en begint hij overal te tekenen. Verschillende kranten schrijven vol lof over zijn talent als kolorist en tekenaar. Vooral zijn aquarel “De uitdrijving van stumperds wegens het niet betalen van hun huishuur” ondervindt veel bijval.

Frans ontmoet ook de handelaar in kunstbenodigdheden Quatreboeufs, en komt bij hem in aanraking met de houtsnede. Hij gaat zich als autodidact daarin bekwamen.
Als in 1914 de oorlog uitbreekt maakt hij tekeningen van de oorlogsellende die hij ziet, met name de verwoestingen die de Duitsers in de dagen van 5 tot 16 september in Dendermonde hebben aangericht.

Genève

In het voorjaar van 1915 gaat Frans naar Genève, op dat moment een verzamelplaats van pacifisten, waaronder de schrijver Romain Rolland, die een goede vriend van hem wordt.
Einde 1916 sticht hij samen met Claude Le Maguet het tijdschrift Les Tablettes. Hij snijdt daarvoor 48 houtgravures. Dit tijdschrift houdt stand tot 1918. Dan wordt hij de trouwe medewerker van La Feuille, gesticht door Jean Debrit. Hij maakt daarvoor een duizendtal tekeningen. Omdat hij snel moet zijn gaat hij met het penseel werken, en tekent met oost-indische inkt.

Door de sterke zwart-wit contrasten komt hij tot krachtige effecten. Zijn tekeningen geven het lot van de soldaten weer, en vormen een aanklacht tegen de machthebbers en de wapenfabrikanten.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.