Go to content Go to navigation Go to search

Gentile da Fabriano, Masolino da Panicale · Apr 3, 08:53 PM by Ad van den Ende

Gentile da Fabriano (1370/80 – 1427)

Gentile da Fabriano was de grootste schilder van de late Gotiek in Italië.

Madonna met kind en de heiligen Nicolaas en Catharina
1405

“Alle verfijnde kenmerken van de internationale late Gotiek zijn aanwezig: het gebruik van kostbare materialen op een geheel goudkleurige achtergrond, de aandacht voor natuurlijke details, de grillige lijnen en de innemende gebaren en uitdrukkingen.” (Zuffi)

Gentile heeft ook gevoel voor humor: musicerende engelen zitten als vogeltjes tussen de bladeren.

Aanbidding der koningen
1423

Dit is een beroemd meesterwerk van Gentile. Het gehele schilderij laat de verschillende etappes zien van de reis van de drie koningen.

Pelgrims bij het graf van St. Nicolaas in Bari

De voorste pelgrim links is kennelijk genezen: hij draagt zijn stok. Die heeft hij blijkbaar niet meer nodig om te lopen.

Opdracht in de tempel

De vlucht naar Egypte

De vlucht naar Egypte (detail)

Aanbidding van de koningen

De heilige Maria Magdalena , de heilige Nicolaas, Johannes de Doper en St. Joris
1425

De wonderen van Sint Nicolaas
Deze  katholieke heilige bleek al vanaf zijn kindertijd een bijzonder figuur. Zo ging hij op de dag van zijn geboorte al rechtop in zijn badje staan, met zijn armpjes naar de hemel (afb. 1). Ook op latere leeftijd bleef Sint Nicolaas goede werken verrichten. Op een dag hoorde hij het verhaal van een arme man die zijn drie dochters niet kon uithuwelijken, aangezien hij de bruidsschat niet kon betalen. Hierdoor was hij gedwongen om zijn dochters in de betaalde liefde te laten werken.. Nicolaas vond dit afschuwelijk en besloot de bruidsschatten voor de meisjes te schenken. Driemaal gooide hij een zakje met goud door een open raam, waardoor de meisjes konden trouwen met een goede echtgenoot. Vanwege dit wonder zie je Nicolaas ook vaak afgebeeld met drie gouden ballen.
Sint Nicolaas doet een wonder voor drie meisjes en drie studenten
ca. 1425

Deze fresco’s van Gentile da Fabriano tonen scènes uit het leven van Sint Nicolaas. Afb. 1 (links): de jonge Sint Nicolaas staat tijdens het wassen rechtop in zijn badje. Afb. 2 (midden): Sint Nicolaas werpt goudstukken door het raam. Afb 3 (rechts) Sint Nikolaas wekt drie studenten weer tot leven. Foto’s: Wikimedia Commons.
Daarnaast wordt de bisschop vaak verbeeld met drie naakte jongens in een ton (afb. 3). Dit gaat terug op het wonder met drie studenten. Het drietal werd op doorreis vermoord door een herbergier en de lugubere waard borg het vlees van de jongens op in een pekelton (zoals hij dat gewoonlijk deed met varkensvlees). Tot zover de perfecte moord. Ware het niet dat Sint Nicolaas (door goddelijke interventie) lucht kreeg van het zaakje. Hij haastte zich richting de herberg. Hier wekte hij op wonderbaarlijke wijze de drie studenten tot leven en de angstige herbergier beloofde zijn leven te beteren.

Masolino da Panicale ((1383 – 1440)

Feestmaal voor Herodes
1435

Petrus geneest een kreupele (detail)

Petrus geneest een kreupele
1424 – 25

Adam en Eva
1424 – 25

Masaccio

Adam en Eva
1424 – 25

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.