Go to content Go to navigation Go to search

Ambrogio Lorenzetti. Altichiero · Apr 5, 10:43 AM by Ad van den Ende

Ambrogio Lorenzetti (c. 1290 – 1348) was een uitzonderlijk originele Italiaanse schilder van de Sienese school. Hij werd sterk beïnvloed door zowel de Byzantijnse kunst als door de klassieken.
Zijn werk was heel individueel, en dat in een tijd dat opdrachtgevers het hoe en wat bepaalden. Hij bestudeerde de antieken, en experimenteerde met perspectief. Hij was een voorloper van de Renaissance.
Hij onderging de invloed van Simone Martini. Hij werkte eerst in Florence, ging voor enige jaren naar Siena, maar keerde daarna toch naar Florence terug.
Hij stierf in 1348, waarschijnlijk aan de pest.

Allegorie van het Goede Bewind in stad en land (detail)

Vrede

Deze vrouw symboliseert de vrede die er heerst in het goede bewind; zij ligt er heel ontspannen bij.

Allegorie van het Goede Bewind in stad en land (detail)

Ook buiten de stad heerst er vrede. We zien geen soldaten die mensen lastig vallen.

Allegorie van het Goede Bewind in stad en land

Dit geeft een goed beeld van een middeleeuwse stad. We zien voetgangers, mensen te paard, meisjes die dansen en een schoolmeester met zijn klas.

Madonna en kind

Maesta

Maesta (detail)

Annunciatie
1344
In dit late werk laat Ambrogio zijn gebruikelijke vrolijke beschrijvingen van realistische en menselijke details achterwege om de twee hoofdpersonen in streng perspectief weer te geven.

Altichiero da Zevio (ca. 1330 – ca. 1390) is vermoedelijk geboren in Zevio nabij Verona. Over zijn leven is vrijwel niets bekend. Zijn werk behoort tot de periode van de gotiek. Hij was een leerling en volgeling van Giotto. Hij wordt beschouwd als de stichter van de Veronese School en als een van de belangrijkste Italiaanse schilders uit de 14e eeuw.
Altichiero werkte aanvankelijk in Verona. Rond 1370 ging hij naar Padua. Hij werkte daar aan twee series fresco’s. Mogelijk werkte hij er aan schilderingen van Sint-Joris en andere heiligen. (Wikipedia, ingekort)

Presentatie van de familie Cavalli aan de heilige Maagd en het kind
1370
De mannen presenteren zich, geknield, in wapenrusting aan de heilige maagd. In tegenstelling met hen bewegen de beschermheiligen zich heel vrij.

Onthoofding van St. Joris
1380

Altichiero slaagt er in een grote groep figuren heel natuurlijk te laten bewegen. Links vooraan leidt een bezorgde vader zijn zoontje weg van dit macabere schouwspel.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.