Go to content Go to navigation Go to search

DE OUDHEID · Mar 21, 05:12 PM by Ad van den Ende

Bronnen

Fletcher, Joann, Het oude Egypte, leven, mythen en kunst, Librero, 2004
Fuchs, W, en Hutter, I, Gaade’s Stijlenboek, Zürich, 1963
Gombrich, E.H. Eeuwige Schoonheid, Wageningen, 1984
Hagen, Rose-Marie en Rainer, Egyptische kunst, Librero, 2008
Herodotus, Historiën
Homerus, Ilias en Odyssee
Spivey, Nigel, Greek Art, Phaidon, 1997
Ravenna, City of art
Wikipedia

Voorwoord

De Europese schilderkunst dateert al van meer dan 40.000 jaar geleden. Waren het sjamanen die het aandurfden de diepe grotten in Zuid-Frankrijk en Spanje binnen te gaan en op de wanden interessante voorstellingen te schilderen van dieren?

Het merendeel van de Egyptische kunst werd vervaardigd om aan de overledenen in hun graf te worden meegegeven om hen in het hiernamaals te beschermen en te onderhouden.
Men geloofde dat de juiste bezwering dergelijke afbeeldingen letterlijk tot leven kon wekken.
“Om zo volledig mogelijk te kunnen zien, horen, ruiken en spreken moest het portret van de godheid of de overledene zodanig worden afgebeeld dat elk relevant lichamelijk kenmerk zo duidelijk mogelijk zichtbaar was. In de kunst in twee dimensies wordt het gezicht daarom en profil getekend om zo de ogen en de mond optimaal naar voren te laten komen, waarbij het oog volledig werd afgebeeld, alsof het van voren werd gezien.” (Fletcher)

De Griekse schilderkunst moet een hoog niveau hebben bereikt, maar daar is niets van overgebleven. Een weerspiegeling treffen we aan op de fraaie zwartfigurige en roodfigurige glazen.

De Byzantijnse kunst stond in dienst van het geloof en werd veel toegepast in de vroegchristelijke kerken met het aanbrengen van religieuze mozaïeken en later fresco’s en iconen. Kunstenaars beeldden vooral Jezus en Maria af.

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.